Οστεονέκρωση Μηριαίας Κεφαλής

Οστεονέκρωση είναι η πάθηση όταν μια περιοχή του οστού δεν αιματώνεται πια σωστά και νεκρώνεται.

Αυτό είναι συχνό στο  ισχίο, στη κεφαλή του μηριαίου οστού. Η περιοχή που προσβάλλεται συνήθως, βρίσκεται κάτω από το χόνδρο. Αυτό αδυνατίζει τη κεφαλή που μπορεί υποστεί καθίζηση και να χάσει το σφαιρικό της σχήμα. Τότε ο χόνδρος αρχίζει να φθείρεται και σταδιακά καταστρέφεται όλη η άρθρωση του ισχίου.

Ποια είναι τα αίτια της Οστεονέκρωσης του Ισχίου;

Οι αιτίες νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου είναι πολλές και δεν είναι απόλυτα κατανοητές. Συνήθως βρίσκουμε προδιαθεσικούς παράγοντες παρά μια σαφή αιτία ενώ συχνά μιλάμε για Ιδιοπαθή Οστενέκρωση, όταν δηλαδή δεν βρίσκουμε κάποιο σαφές αίτιο.

Οι “αιτίες” αυτές είναι:

  • Η υπερβολική ποσότητα συγκεκριμένων λιπιδίων στο αίμα (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια),
  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (κορτιζόνη)
  • Η υπερβολική κατανάλωση αλκόολ
  • Το υπερβολικό βάρος
  • Διαταραχές του αίματος (Δρεπανοκυτταρική αναιμία)

Η ασθένεια αυτή παρατηρείται συχνά σε άτομα ηλικίας 35 με 50 ετών και συχνά προσβάλλει και τα δύο ισχία.

Η οστεονέκρωση έχει συνηθως τα εξής συμπτωματα:

  • Πόνος. Συνήθως εστιάζεται στη βουβωνική περιοχή, στο γλουτό και μερικές φορές μπορεί να αντανακλά στο γόνατο. Μπορεί να είναι έντονος από την αρχή, ή αντιθέτως, να εμφανιστεί σταδιακά και για μήνες και να είναι μέτριας έντασης.
  • Χωλότητα. Ειδικά εάν η ασθένεια πλήξει και τα δύο ισχία, το πρόβλημα στις μετακινήσεις μας είναι ιδιαίτερα έντονο.
  • Δυσκαμψία. η άρθρωση σε πιο προχωρημένα στάδια γίνεται δύσκαμπτη και παρουσιάζονται δυσκολίες σε καθημερινές κινήσεις όπως να φορέσουμε τις κάλτσες μας.

Αρχικά θα ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό και θα εξεταστεί κλινικά ο ασθενής ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο πόνος προέρχεται από το ισχίο.

Ακολουθεί .ο ακτινολογικός έλεγχος που μόνο σε προχωρημένα στάδια μπορεί να αποκαλύψει το πρόβλημα.

Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που τελικά θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και τη βαρύτητα της. Συχνά υπάρχει διαγνωστική δυσκολία να ξεχωρίσουμε την οστεονέκρωση από μια παρόμοια πάθηση του ισχίου που λέγεται Παροδική Οαστεοπόρωση.