Κάταγμα ισχίου – Tεχνικές MIS άμεσης κινητοποίησης

Κάταγμα ισχίου είναι το “σπάσιμο” στη περιοχή αυτή και συνηθέτερα στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού. Το ισχίο είναι μια σημαντική άρθρωση, πολύ βασική για τη κίνηση, και το κάταγμα έχει σαν αποτέλεσμα να καθηλωθεί ο ασθενής.
Αντιμετωπίζεται κατά κανόνα χειρουργικά.
Το κάταγμα Ισχίου συμβαίνει συνήθως σε μεγάλη ηλικία λόγω της οστεοπόρωσης αλλά και των συχνών πτώσεων. Μπορεί να συμβεί και σε νεότερες ηλικίες μετά από βαρύ τραυματισμό όπως τροχαία και πτώσεις από ύψος.

Το κάταγμα του ισχίου πρέπει να χειρουργείται άμεσα και με τεχνικές που να επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση και επιστροφή στην οικία του

Ποια είναι τα συμπτώματα κατάγματος Ισχίου;

Ο πόνος και η αδυναμία βάδισης είναι τα κύρια συμπτώματα.

Συνήθως ο πόνος στο ισχίο εντοπιζεται στην έξω επιφάνεια του ισχίου (γοφού) και στη βουβωνική περιοχή. Ο ασθενής δεν μπορεί κατά κανονα να περπατήσει και δυσκολεύεται γενικά να κινήσει το ισχίο. Ενίοτε το πόδι είναι πρησμένο και παραμορφωμένο ώστε να δείχνει πιο κοντό και με στροφή προς τα έξω.

 

Συνοπτικά ελέγχουμε για 4 κλινικά σημεία:

 • Έντονος πόνος στη περιοχή του Ισχίου
 • Αδυναμία να σταθεί όρθιος και να βάλει βάρος στα πόδια
 • Κρύα δάκτυλα λόγω κακής αιματικής κυκλοφορίας
 • Πρήξιμο (Οίδημα) ή Αιμάτωμα (Εκχύμωση) στην περιοχή του Ισχίου

katagma-isxiou

Ο πόνος και η αδυναμία βάδισης είναι τα κύρια συμπτώματα. Συνήθως ο πόνος στο ισχίο εντοπιζεται στην έξω επιφάνεια του ισχίου (γοφού) και στη βουβωνική περιοχή. Ο ασθενής δεν μπορεί κατά κανονα να περπατήσει και δυσκολεύεται γενικά να κινήσει το ισχίο. Ενίοτε το πόδι είναι πρησμένο και παραμορφωμένο ώστε να δείχνει πιο κοντό και με στροφή προς τα έξω.

Συνοπτικά ελέγχουμε για 4 κλινικά σημεία:

 • Έντονος πόνος στη περιοχή του Ισχίου
 • Αδυναμία να σταθεί όρθιος και να βάλει βάρος στα πόδια
 • Κρύα δάκτυλα λόγω κακής αιματικής κυκλοφορίας
 • Πρήξιμο (Οίδημα) ή Αιμάτωμα (Εκχύμωση) στην περιοχή του Ισχίου

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με απλές ακτινογραφίες λεκάνης και μηριαίουΠολλές φορές όμως μπορει να είναι απαραίτητη μια αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία γιατι ένα ατελές κάταγμα (ράγισμα) δεν είναι εμφανες στην ακτινογραφία. Η κλινική εξέταση από τον Ορθοπαιδικό θα καθορίσει τις εξετάσεις που απαιτούνται και τη τελική διάγνωση 

Η θεραπεία του κατάγματος του ισχίου είναι κατά κανόνα χειρουργική. Ο τύπος της επέμβασης θα καθοριστεί από το θεράποντα ιατρό με βάση τον τύπο του κατάγματος και τη κατάσταση του ασθενή.Συνήθως χρειάζεται άμεσα εισαγωγή του ασθενούς στο Νοσοκομείο. Εκεί θα εκτιμηθεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας του, θα γίνει ακριβής διάγνωση και θα καθοριστεί το πλάνο θεραπείας.
Τα κατάγματα του ισχίου πρέπει να χειρουργούνται το συντομότερο (άμεσα) και μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους θα πρέπει να αναβάλλονται. Αυτό επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενή και θα αποτρέψει την γενικότερη απορρύθμιση της υγείας του που είναι συχνή σε αυτές τις περιπτώσεις. Συχνά η ρύθμιση συνοδών παθήσεων ή της αντιπηκτικής αγωγής επιβάλλουν μια μικρή αναβολή του χειρουργείου. Κάθε καθυστέρηση όμως ανεβάζει τη θνησιμότητα και ο θεράπων Ιατρός είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει  για το ακριβές πλάνο θεραπείας
Η αναισθησία είναι συνήθως μερική (ραχιαία ή επισκληρίδειοςμε ή χωρίς μέθη. Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα άνάλογως της τεχνικής και επιστρέφουν σπίτι τους το συντομότερο.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες χειρουργικές Τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας MIS ή και ο συνδυασμός τους με Ρομποτική Χειρουργική. Αυτό μειώνει κατά πολύ τις επιπλοκές, την ανάγκη για μετάγγιση και το μετεγχειρητικό πόνο και ο ασθενής έχει γρηγορότερη αποκατάσταση. 

Συζητήστε πάντα με το γιατρό σας και ρωτήστε τη γνώμη του αν αυτές οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση σας.

 

 

Η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος:

Χειρουργική θεραπεία για κατάγματος του Αυχένα του μηριαίου
Εξαρτάται από την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς αλλά και από τη φύση του κατάγματος που επηρεάζει την παροχή αίματος στην κεφαλή του μηριαίου οστού.

Σε νεώτερους ασθενείς συνήθως προτιμάται η στερέωση του κατάγματος με 3 μεμονωμένες βίδες (κοχλίωση ASNIS). Η τεχνική είναι διαδερμική με μικρή τομή 2-3 cm. Σε πιο μεγάλες ηλικίες προτείνεται η αντικατάσταση μόνο της κεφαλής (Ημιαρθροπλαστική) ή της κεφαλής μαζί με την κοτύλη (Ολική Αρθροπλαστική).

Στην περίπτωση αυτή η τεχνική SuperPATH MIS προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα διότι επιτρέπει άμεση κινητοποίση χωρίς πόνο που μπορεί να είναι καθοσριστική για την πορεία του ασθενους. Επίσης μπορεί να γίνει χρήση τεχνικών με Ρομποτική υποβοήθηση (Ρομποτική Αρθροπλαστική).

 

Χειρουργική θεραπεία για Διατροχαντήριο κάταγμα

Τα διατροχαντήρια κατάγματα αντιμετωπίζονται με ενδομυελικό ήλο (καρφί) (Gamma Nail από το ελληνικο γράμμα Γ) και σπανιότερα με την παλιά τεχνική του κοχλία συμπίεσης (ολισθένοντα ήλο) ή DHS (Dynamic Hip Screw). Ο ενδομυελικός ήλος τοποθετείται μέσα στον αυλό του οστού, μέσω μικρής τομής (1-3 cm) με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS). Η τεχνική αυτή εκτός από ελάχιστα επεμβατική προσφέρει ανώτερη σταθερότητα και επιτρέπει άμεση κινητοποίηση και φόρτιση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Χειρουργική θεραπεία για Υποτροχαντήριο κάταγμα

Η αντιμετώπιση αυτών των καταγμάτων, γίνεται με ένα μακρύ ενδομυελικό ήλο, σε συνδυασμό είτε με ένα κεντρικό κοχλία (βίδα) για την κεφαλή, είτε με κεντρικούς και περιφερειακούς κοχλίες σταθεροποίησης. Η τεχνική αυτή προσφέρει πιο εκτεταμένη σταθεροποίηση. Χρησιμοποιούνται τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με μικρές τομές (1,5- 2 cm).

 

Ρομποτική Χειρουργική στο κάταγμα Ισχίου

Η ρομποτική χειρουργική έχει πλέον καθιερωθεί στην Ορθοπεδική χειρουργική και η εφαρμογή της προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα.

Το κάταγμα ισχίου μπορεί να έχει ρομποτική αντιμετώπιση στη περίπτωση του Υποκεφαλικού κατάγματος

Σύντομα θα υπάρχει ρομποτική υποβοήθηση και στους υπόλοιπους τύπους καταγμάτων

Συντηρητική αντιμετώπιση κατάγματος ισχίου

Αν και το κάταγμα ισχίου κατά κανόνα αντιμετωπίζεται χειρουργικά υπάρχουν περιπτώσεις που η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική:

 • Κατάγματα στην πλευρά της Λεκάνης, όπως στους ηβοισχιακούς κλάδους ή στη κοτύλη με ελάχιστη παρεκτόπιση
 • Κατάγματα του αυχένα του μηριαίου, σταθερά (ενσφηνωμένα), που επιτρέπουν κάποια κινητοποίηση με ασφάλεια
 • Άλλα σπάνια σταθερά κατάγματα, κυρίως αποσπαστικού τύπου
 • Όταν οι γενικότερη κατάσταση του ασθενή τον θέτει σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο ή δεν συναινεί ο ασθενής.

 

Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθείται πρόγραμμα αποκατάστασης ανάλογα με τη περίπτωση και απαιτείται συχνή ιατρική παρακολούθηση.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για χειρουργείο ή όχι θα παρθεί από κοινού, Ιατρού και ασθενή ή συγγενών του, αφού ο Ιατρός εξηγήσει σαφώς τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της κάθε επιλογής

 

Υπάρχουν 3 είδη καταγμάτων ισχίου:

Το κάταγμα είναι στον αυχένα του μηριαίου και μέσα στην άρθρωση (εντός του αρθρικού θυλάκου), εκεί όπου υπάρχει το αρθρικό (λιπαντικό) υγρό της άρθρωσης του ισχίου. Η αιμάτωση στη περιοχή αυτή δεν είναι καλή και η πώρωση (επούλωση) είναι δύσκολη.

Η αντιμετώπιση συνίσταται σε αντικατάσταση της κεφαλής του Ισχίου (Ημιαρθροπλαστική ή Ολική Αρθροπλαστική). Η χρήση νέων τεχνικών (SuperPATH) και η Ρομποτική Χειρουργική μπορεί να δώσει εντυπωσιακά πλεονεκτήματα.

Σε νέους ασθενείς προτείνεται διαδερμική οστεοσύνθεση (σταθεροποίηση του κατάγματος) με ειδικούς κοχλίες (βίδες)

Το κάταγμα εντοπίζεται μεταξύ των Τροχαντήρων (Μειζων κ Έλασσον) που βρίσκονται στο πάνω μέρος του μηριαίου οστού. Πρόκειται για οστικές προεξοχές στις οποίες καταληγουν οι μυες και οι τένοντες που περιβάλουν και κινούν το ισχίο.

Η αντιμετώπιση αντιμετώπιση γίνεται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική με μικρές τομές της τάξεως 2-3 cm

Tο κάταγμα επεκτείνεται πιο κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα. Αυτό χρειάζεται πιο εκτεταμένη σταθεροποίηση από το Διατροχαντήριο. 

Η αντιμετώπιση γίνεται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική με μικρές τομές της τάξεως 2-3 cm που όμως προστατεύει ολόκληρο το μηριαίο οστό

 

Ενδέχεται το κάταγμα του Ισχίου να περιλαμβάνει περισσότερες από μία περιοχέςΑυτό είναι σημαντικό και αξιολογείται από το χειρουργό για το είδος της επέμβασης αλλα και για το προγραμμα αποκατάστασης που θα ακολουθήσει.

Η χρήση τεχνικών ελάχιστής επεμβατικότητας στο κάταγμα του ισχίου είναι ιδιαίτερης σημασίας διότι η άμεση κινητοποίηση χωρίς πόνο μπορεί να είναι καθοριστική για την πορεία του ασθενούς. Συζητήστε πάντα με το γιατρό σας και ρωτήστε τη γνώμη του αν οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση σας.