Πριν το Χειρουργείο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
Η διαδικασία μιας χειρουργικής επέμβασης είναι ιδιαίτερα αγχωτική για αρκετούς από τους ασθενείς. Πολύ περισσότερο μάλιστα οι ημέρες και οι ώρες πριν από το χειρουργείο και το τι θα γίνει μετά. Με τις τεχνικές που υπάρχουν στις μέρες μας τα πράγματα είναι πιο απλά. Γι’αυτό πρέπει να περιορίσουμε αρκετές από τις φοβίες των ασθενών. Οι ασθενείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν κάποιες πληροφορίες όσον αφορά τι πρέπει να κάνουν πριν από το χειρουργείο, ώστε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι.
Κάποιες χρήσιμες οδηγίες λοιπόν είναι οι εξής:
- Πριν από το χειρουργείο είναι σημαντικό να αναφερθεί στo γιατρό οποιαδήποτε σημαντική πληροφορία αφορά την υγεία σας, όπως για παράδειγμα χειρουργεία που έχουν γίνει στο παρελθόν, αν παίρνετε κάποιο φάρμακο ή αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο.
- Αν ο ασθενής λαμβάνει αντιθρομβωτική (αντιπηκτική) αγωγή, είναι σημαντικό να τροποποιηθεί κάποιες μέρες πριν το χειρουργείο
- Ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα πριν από το χειρουργείο ή κάποια από τις προηγούμενες μέρες σε συνεννόηση με το γιατρό.
- Το προηγούμενο βράδυ από το χειρουργείο καλό θα ήταν να φάτε κάτι ελαφρύ.
- Το πρωινό που θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο δεν πρέπει να έχετε φάει ή να έχετε πιεί τίποτα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν.
- Τα καθημερινά φάρμακά σας θα πρέπει να λαμβάνονται με μια γουλιά νερό στην ώρα τους.
- Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε ή να το ελαττώσετε πριν το χειρουργείο.
- Φροντίστε να έχετε τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις σας, για να έχετε το χρόνο για την μετεγχειρητική σας αγωγή και την καλύτερη αποκατάσταση μετά από τη χειρουργική επέμβαση.
- Όταν εισέλθετε στο νοσοκομείο για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται.
Η καλή γενική κατάσταση του ασθενούς συμβάλλει σημαντικά στο επιτυχές αποτέλεσμα και κυρίως στην αποφυγή επιπλοκών.
Θα γίνει συνεπώς ένας πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος και θα διερευνηθούν η γενική κατάσταση αλλά και όλα τα συνοδά προβλήματα του ασθενή. Αυτός συνήθως περιλαμβάνει:
- Εξετάσεις αίματος (γενική, βιοχημικός, έλεγχος πηκτικότητας)
- Ακτινογραφίες θώρακος και συνήθως της πάσχουσας περιοχής
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Καρδιολογική εκτίμηση
- Covid-19 pcr test
Με βάση τον προεγχειρητικό έλεγχο ο αναισθησιολόγος θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αναισθησίας για εσάς και σας δίνει οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε.
Σε μια επείγουσα κατάσταση, όπως τα επιπλεγμένα κατάγματα δεν υπάρχει η άνεση χρόνου για τη ρύθμιση όλων των παραμέτρων όπως στα προγραμματισμένα χειρουργεία. Επομένως στις περιπτώσεις αυτές η Ιατρική ομάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να εξασφαλίσει το ταχύτερο τις κατάλληλες συνθήκες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σταθμίζοντας την ανάγκη της άμεσου παρεμβάσεως αλλά και την ανάγκη για κατάλληλη προετοιμασία.
Σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει:
- Να επιλέξετε άμεσα το θεράποντα ιατρό και να του δείξετε εμπιστοσύνη.
- Να ενημερώσετε από την πρώτη στιγμή για τα φάρμακα και τις συνοδές παθήσεις που πάσχει ο ασθενής
- Να αποφύγετε να σιτίσετε (ακόμα και από νερό) τον ασθενή μέχρι να σας επιτραπεί από τον θεράποντα ιατρό, ειδικά σε υπερεπείγουσες καταστάσεις.
- Προσπαθήστε να λύσετε άμεσα όποια διαδικαστικά θέματα προκύπτουν (όπως διαδικασίες εισαγωγής, ενημέρωση του ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα, κάλυψη αίματος για μετάγγιση κτλ)
- Να διατηρήσετε τον ασθενή κατά το δυνατόν ήρεμο και κατά συνέπεια συνεργάσιμο
Η ημέρα του Χειρουργείου
Η επέμβαση πραγματοποιείται στο χειρουργείο, δηλαδή σε ένα ειδικά οργανωμένο χώρο που υπόκειται σε σχολαστικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ειδικά για τις επεμβάσεις οστών, οι κανόνες υγιεινής είναι πολύ σημαντικοί και για αυτό η ιατρική ομάδα παίρνει ιδιαίτερες προφυλάξεις.
Συνήθως, ο ασθενής τοποθετείται ξαπλωμένος ύπτια (ανάσκελα) ή σε πλάγια θέση. Ανάλογα με την ς. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές από τις οποίες ο χειρουργός σας καλείται να επιλέξει ανάλογα με την περίπτωσή σας και τις πρακτικές που εφαρμόζει. Στη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός πρέπει να προσαρμοστεί και πιθανώς να πραγματοποιήσει επιπλέον ενέργειες, που επιμηκύνουν την επέμβαση χωρίς, ωστόσο, να γίνεται πιο δύσκολη ή επικίνδυνη. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πέρα από τη φύση και τη θέση του κατάγματος (Υποκεφαλικό, Διατροχαντήριο η Υποτροχαντήριο), λαμβάνει πάντα υπόψη την ηλικία, τη γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, καθώς τις συνήθειες του, ώστε να καταλήξει στον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του κατάγματος. Σπάνια ορισμένοι τύποι καταγμάτων μπορούν να θεωρηθούν αρκετά σταθεροί για να αντιμετωπιστούν με μη χειρουργική θεραπεία και απλά παρακολουθούνται συχνά για να μην υπάρξει επιδείνωση τους ή παρεκτόπιση. Επίσης, εξαιρετικά σπάνια κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να είναι πολύ άρρωστοι για να υποβληθούν σε οποιαδήποτε μορφή αναισθησίας και χειρουργείου.
Μετά το Χειρουργείο
Ακολουθείστε κατά γράμμα τις συστάσεις του χειρουργού σας (προσοχή, βασικές φροντίδες, φυσιοθεραπεία…), και να είστε συνεπής στις προγραμματισμένες επισκέψεις επανεξέτασης.
Κάντε έγκαιρα όλες τις απαραίτητες εξετάσεις (ακτινογραφίες, αναλύσεις αίματος…). Είναι σημαντικό για να αποφύγουμε ατυχήματα και να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αν λαμβάνετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να ακολουθήσετε τη θεραπεία σας. Μπορεί λογικά να την προσαρμόσει.
Δεν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη για τις επόμενες 15 μέρες που ακολουθούν την επέμβαση, εκτός αν σας συστήσει διαφορετικά ο γιατρός σας, μη διστάσετε να ρωτήσετε τους γιατρούς για οποιαδήποτε αμφιβολία σας.
Ο χειρουργός δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για την επιτυχία της επέμβασης. Και η δική σας συμπεριφορά συμβάλλει επίσης σημαντικά.
*Δεν είστε υποχρεωμένος να δεχθείτε την επέμβαση που σας προτείνουν.
Δίνοντας τη συγκατάθεσή σας όμως, αυτό συνεπάγεται αποδοχή συγκεκριμένων υποχρεώσεων.
Αυτές ακολουθούν αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και συνδέονται με την προετοιμασία και την εξέλιξη της επέμβασης.
Αναφέρουμε εδώ τις συνήθεις συστάσεις.
Πρόκειται ωστόσο για γενικές πληροφορίες. Οι γιατροί σας θα σας δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις ανάλογα με την περίπτωσή σας.
Σας χορηγούνται παυσίπονα για τον πόνο και θεραπεία, για να γίνει το αίμα πιο λεπτόρρευστο, γεγονός που εμποδίζει το σχηματισμό πηκτών συσσωρευμάτων αίματος (θρόμβοι) στις φλέβες του ποδιού (φλεβοθρόμβωση). Χρησιμοποιείτε επίσης ειδικούς επιδέσμους ή κάλτσες που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος (φλεβική στάση). Υποβάλλεστε σε τακτικές εξετάσεις αίματος. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από είκοσι μέρες περίπου. Οι ασκήσεις αποκατάστασης των κινήσεων της άθρωσής σας (φυσιοθεραπεία), αρχίζουν συνήθως, την επόμενη μέρα της επέμβασης και συνήθως χρειάζονται για τον πρώτο μετεγχειρητικό μήνα.
Η εφαρμογή τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS) καθώς και των πρωτοκόλλων ταχείας κινητοποίησης (fast track or enhanced recovery protocols) μας δίνουν την δυνατότητα της ταχύτατης κινητοποίησης των ασθενών μας ιδαίτερα αυτών που αντιμετωπίζονται με ημιαρθροπλαστική ή αρθροπλαστική ισχίου με την προσπέλαση ALMIS σε ύπτια θέση. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε σταθεροποίηση του κατάγματος με μεθόδους ενδομυελικής ήλωσης, διαδερμικής ή εσωτερικής οστεοσύνθεσης ακολουθούν ξεχωριστά πρωτόκολλα αποκατάστασης ανάλογα με την περίπτωση κάθε φορά. Συνήθης χρόνος παραμονής στο Νοσοκομείο από 1-3 ημέρες.
Πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού σας. Είναι σημαντικό να είστε συνεπής στις μετεγχειρητικές σας επισκέψεις και να υποβληθείτε σε εξετάσεις ελέγχου (π.χ.ακτινογραφίες) αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο χειρουργός με αυτό τον τρόπο, παρακολουθεί την εξέλιξη του ισχίου και προσαρμόζει ανάλογα τη φυσιοθεραπεία. Συνήθως, επισκέπτεστε το γιατρό σας μετά από 20 ημέρες για αφαίρεση των ραμμάτων, μετά από τρεις μήνες, στη συνέχεια μετά από έξι μήνες, ένα χρόνο και συχνά μετά από αρκετά χρόνια (τρία, πέντε, επτά χρόνια), για τον έλεγχο της σταθερότητας της πρόθεσης στο οστό .
Συμβουλές για τις ουλές και τα σημάδια
Η καθαριότητα της πληγής είναι απαραίτητη. Δέστε την πληγή με μια καθαρή πετσέτα εφόσον την έχετε καθαρίσει και έχετε σταματήσει την αιμορραγία. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό ειδικό για αυτές τις περιπτώσεις, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε όλα τα φαρμακεία. Αν δεν έχετε απολυμαντικό, μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας, με νερό και σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες. Μην βάζετε ποτέ οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
Στεγνώστε την πληγή με έναν στεγνό επίδεσμο πατώντας ελαφρά πάνω στην πληγή. Αποφύγετε την χρήση βαμβακιού καθώς θα κολλήσουν μικρά κομματάκια πάνω στην πληγή, γεγονός που θα εμποδίσει την επούλωση.
Η πληγή δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο κατά την διάρκεια της επούλωσή της. Καλύψτε την πληγή με έναν επίδεσμο, όχι πολύ σφιχτά αλλά ούτε και πολύ χαλαρά. Θέλετε να προστατεύσετε την πληγή σας από τυχόν μολύνσεις που μπορεί να προέλθουν από την άμεση επαφή με το περιβάλλον. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τον επίδεσμο κάθε μέρα. Αν παρατηρήσετε ότι ο επίδεσμος είναι υγρός, αλλάξτε τον εκείνη την στιγμή.
Μια εξίσου καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα απαλό μασάζ γύρω από την περιοχή της πληγής για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι θα αυξηθεί η ροή του αίματος σε αυτό το σημείο. Αυτό θα βοηθήσει διάφορες ευεργετικές ουσίες να προσεγγίσουν την συγκεκριμένη περιοχή, επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο την διαδικασία της επούλωσης.
Όταν δημιουργηθεί καύκαλο μην το αφαιρέσετε. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη πιο εμφανή ουλή, επομένως αφήστε το να φύγει από μόνο του.
Το λάδι άγριου τριαντάφυλλου είναι πολύ χρήσιμο για την διαδικασία της επούλωσης. Να το εφαρμόζετε στην πληγή κάθε μέρα. Θα πρέπει να επιμένετε, αν θέλετε να έχετε καλά αποτελέσματα.
Η διατροφή παίζει επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάλληλη επούλωση των πληγών. Αν η διατροφή σας είναι ελλιπής τότε δεν θα έχετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την επούλωση της πληγής.
Συχνές ερωτήσεις για το χειρουργείο
περιοχική αναισθησία “μπλοκάρονται” τα συγκεκριμένα νεύρα που δίνουν αίσθηση στο πόδι και έτσι ο ασθενής δεν αισθάνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης την περιοχή που χειρουργείται π.χ. κάτω από το γόνατο ή κάτω από τον αστράγαλο. Είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής και διαδεδομένη μέθοδος, καθώς μειώνει την ανάγκη χορήγησης φαρμάκων κα ο ασθενής για πολλές ώρες μετά την επέμβαση δεν αισθάνεται καθόλου πόνο στην χειρουργημένη περιοχή.
Η διάρκεια μιας Ορθοπαιδικής Επέμβασης ποικίλλει, συνήθως είναι από 1 έως 2 ώρες. Για παράδειγμα μια Αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου διαρκεί 1 με 1,5 ώρα. Μια αναθεώρηση αρθροπλαστικής όμως ή ένα επιπλεγμένο κάταγμα μπορεί να κρατήσει περισσότερο από 2 ώρες. Η απλή αρθροσκόπηση του γόνατος συνήθως διαρκεί μισή ώρα ενώ μικροεπεμβάσεις του χεριού (Αποσυμπίεση καρπιαίου σωλήνα, εκτινασσόμενος δάκτυλος, Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain) διαρκούν 10-15 λεπτά.
Η γρήγορη εκτέλεση μιας επέμβασης δεν σημαίνει καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα όπως θεωρείται από πολλούς. Έιναι πολύ σημαντικό να δίνεται πάντα η απαιτούμενη προσοχή σε κάθε στάδιο της επέμβασης.
Ο Χειρουργός θα σας ενημερώσει πριν από την επέμβαση για τη διάρκεια της.
Όταν η επέμβαση καθυστερεί δεν σημαίνει ότι η εξέλιξή της παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια μιας επέμβασης. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι ιδιαιτερότητες της ανατομίας του κάθε ασθενή, η μέθοδος και ο σχεδιασμός που μπορεί χρειαστούν τροποποίηση αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις που θα πρέπει να επιλυθούν κατά περίσταση.
Τέλος, θα πρέπει να υπολογίσετε το χρόνο προετοιμασίας, της νάρκωσης και της ανάνηψης που επίσης μπορεί να ποικίλει.
Προτιμήστε να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει κατά την επέμβαση (όπως να πιείτε ένα καφέ) χωρίς να σκέφτεστε συνεχώς τι συμβαίνει στο χειρουργείο. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για κάποια επιπλοκή διότι ο Χειρουργός οφείλει να σας ενημερώσει άμεσα σε τέτοια περίπτωση.
Τελευταία με την χρήση των τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας δεν χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις.
Η συρραφή της πιο μικρής πλέον τομής γίνεται με τεχνικές πλαστικής χειρουργικής. Ο Χειρουργός πλέον χρησιμοποιεί ειδικά ράμματα μέσα στο δέρμα που απορροφώνται σταδιακά από τον οργανισμό (απορροφήσιμο υλικό). Το πλεονέκτημα της πλαστικής ενδοδερμικής ραφής είναι η καλύτερη ανατομικά σύγκλειση του δέρματος, γρηγορότερη επούλωση και η απουσία ανάγκης για αφαίρεση ραμμάτων. Τέλος, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο.
Η τελική μορφή της ουλής εξαρτάται και από άλλους παράγοντες εκτός της τεχνικής της συρραφής. Αρχικά σημαντική είναι η κατάσταση του δέρματός σας μετά το χειρουργικό τραύμα αλλά και οι δυνάμεις που υφίστανται στη περιοχή (τάση στη περιοχή της τομής). Επίσης είναι πολύ σημαντική η προδιάθεση που έχετε να εμφανίζετε δύσμορφες ουλές.
Μετά τις 20 ημέρες μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά μια επουλωτική κρέμα. Η έκθεσή της ουλής στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται μετά την επέμβαση ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας πάνω στην ουλή.
Πόνος μετά από επέμβαση.
Με τις νέες τεχνικές αλλά και με τα σύγχρονα πρωτόκολλα αναισθησίας συνήθως δεν υπάρχει πόνος ή είναι ελάχιστος και καλά ανεκτός. Αυτό περιγράφεται από κάποιους σαν ”ανώδυνο” χειρουργείο!
Κάθε οργανισμός όμως αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον πόνο. Είναι πιθανό τις πρώτες ώρες ή όταν θα σηκωθείτε και θα ξεκινήσετε να περπατάτε, να πονέσετε. Ο κάθε πόνος ελέγχεται με την κατάλληλη αγωγή. Μη διστάσετε να ενημερώσετε χωρίς καθυστέρηση τους θεράποντες ιατρούς σας για την εμφάνιση κάποιου πόνου για να υπάρξει άμεση λύση.
Όταν θα πάτε σπίτι ο πόνος θα ελέγχεται πλήρως με αγωγή από το στόμα.
Μια μικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι φυσιολογική.
Με την χρήση των νεότερων τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας η αιμορραγία στο χειρουργείο είναι ελάχιστη και πρακτικά σπάνια χρειάζεται μετάγγιση. Υπάρχουν επίσης διάφορες νέες φαρμακευτικές ουσίες (τρανσαμίνη) οι οποίες χορηγούνται κατά την επέμβαση με αποτέλεσμα να περιορίζεται κι άλλο η διεγχειρητική απώλειας αίματος.
Στη περίπτωση μεγάλης απώλειας αίματος, αυτό μπορεί να αναπληρωθεί με τους εξής τρόπους:
- με χορήγηση αίματος από άλλο άτομο ίδιας ομάδας (μετάγγιση).
- με αίμα του ασθενή που χάνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το οποίο συλλέγεται με ειδικές συσκευές και του χορηγείται εκ νέου μετά από διαδικασία καθαρισμού του (Σύστημα αυτομετάγγισης).
- με το αίμα του ασθενή που έχει δώσει προκαταβολικά. Μπορεί να ληφθεί αίμα από τον ασθενή 1 μηνά πριν από μια προγραμματισμένη επέμβαση και να του χορηγηθεί μετά, για να αναπληρώσει την απώλεια (αυτόλογη μετάγγιση).
Συνήθως, πριν από μια σημαντική επέμβαση, θα σας ζητηθεί κάποιοι συγγενείς – φίλοι να δώσουν αίμα. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση που χρειαστείτε αλλά και για ενίσχυση της Τράπεζας αίματος.
Αν χρειαστείτε μετάγγιση θα πάρετε το απαραίτητο αίμα ίδιας ομάδας ανεξάρτητα από το αίμα που έχει δοθεί για εσάς (μπορεί ο συγγενής – φίλος σας να δώσει αίμα σε οποιοδήποτε αιμοδοτικό κέντρο και ανεξάρτητα της ομάδας αίματός του).