Αναθεώρηση Αρθροπλαστικής Γόνατος
Αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος είναι μία διορθωτική επέμβαση κατά την οποία ο ορθοπεδικός χειρουργός αφαιρεί ορισμένα ή όλα τα τμήματα της αρχικής πρόθεσης που είχαν τοποθετηθεί στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και τα αντικαθιστά με καινούργια.
Η εμπειρία και η εξειδίκευση του ορθοπεδικού είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη και μεγαλύτερη επέμβαση από αυτή της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Επίσης είναι απαραίτητα τα εξειδικευμένα εργαλεία και οι προθέσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την επιτυχή έκβαση μιας αναθεώρησης αρθροπλαστικής γόνατος.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αναθεώρηση της αρθροπλαστικής γόνατος;
Παρά το γεγονός ότι η ολική αρθροπλαστική γόνατος θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη διορθωτική επέμβαση.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
- Λοίμωξη, όπου είναι πολύ πιθανό να συμβεί μετά από οποιοδήποτε χειρουργείο είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας είτε ακόμα και μετά από χρόνια.
- Φθορά της πρόθεσης, που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από χρόνια από την ολική αρθροπλαστική γόνατος
- Χαλάρωση. Η αρχική πρόθεση μπορεί να χάσει την αρχική της στερεή σύνδεση με το οστό και να δημιουργεί προβλήματα στον ασθενή, όπως πόνο, οίδημα και αστάθεια.
- Αστάθεια, όπου προέρχεται από διάφορες βλάβες που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι της άρθρωσης.
- Δυσκαμψία, όταν με την ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν επιτυγχάνουμε μεγάλο εύρος κίνησης με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται λόγω της δημιουργίας ουλώδους ιστού.
- Κάταγμα, που μπορεί να εντοπιστεί γύρω από το γόνατο.
Για την διάγνωση θα χρειαστούν διάφορες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η βλάβη. Αυτές είναι:
• Ιστορικό του ασθενούς
• Κλινική εξέταση από τον ορθοπεδικό
• Ακτινογραφίες, οι οποίες μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τα οστά.
• Αξονική τομογραφία και σε ορισμένες περιπτώσεις σπινθηρογράφημα, τα οποία βοηθούν για τον εντοπισμό της χαλάρωσης της πρόθεσης και τα αίτια.
• Αιματολογικές εξετάσεις σε περιπτώσεις λοίμωξης.
• Παρακέντηση για την αφαίρεση αρθρικού υγρού από την άρθρωση.
Η επέμβαση για την αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος διαρκεί 2-3 ώρες και είναι πιο περίπλοκη από την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η αναισθησία του ασθενούς μπορεί να γίνει είτε με γενική είτε με περιοχική αναισθησία.
Ο ορθοπεδικός χειρουργός πραγματοποιεί τομή ίδια με την προηγούμενη, με αυτή της ολικής αρθροπλαστικής και ίσως λίγο μεγαλύτερη, για να αφαιρεθούν με ευκολία τα υλικά της πρόθεσης. Στη συνέχεια ανασπά την επιγονατίδα και αποκαλύπτεται η άρθρωση μηριαίου-κνήμης.
Εκεί γίνεται λεπτομερής έλεγχος για τυχόν λοιμώξεις και φθορές στους μαλακούς ιστούς. Αφού πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, αφαιρούνται τα παλιά εμφυτεύματα και γίνεται προετοιμασία της επιφάνειας των οστών για την αντικατάσταση με νέα πρόθεση και εμφυτεύματα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει λοίμωξη πρέπει πρώτα να καθαριστεί η περιοχή αλλά και οι διπλανές εφόσον έχουν επηρεαστεί και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση της πρόθεσης.
Μετά το χειρουργείο για την αναθεώρηση αρθροπλαστικής γόνατος ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο για 2-3 περίπου μέρες. Η κινητοποίησή του γίνεται άμεσα με τη βοήθεια περιπατητήρα τύπου Π.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την αποφυγή και την μείωση του μετεγχειρητικού πόνου. Η αντιθρομβωτική αγωγή επίσης για την αποφυγή τυχόν θρομβώσεων.
Στη συνέχεια ένα πολύ σημαντικό στάδιο της αποκατάστασης είναι οι φυσικοθεραπείες και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Ο ασθενής θα ενισχύσει τη δύναμη και το εύρος κίνησης της άρθρωσης με αποτέλεσμα να επιστέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.