Η δημοτικότητα των σπορ έχει προσφέρει ανάλογη δημοτικότητα και στους Γιατρούς των αθλητών. Ο Γιατρός αυτός είναι ο Αθλητίατρος, ή μήπως ο Αθλίατρος; Και τι ακριβώς κάνει; Χειρουργεί;

Ο σωστός όρος ετυμολογικά είναι Αθλητίατρος, δηλαδή ο Ιατρός του Αθλητή. Η λέξη Αθλίατρος δεν έχει ετυμολογική βάση αφού παραπέμπει στον Ιατρό των ..αθλίων, ή ίσως στον Ιατρό των άθλων;!

Ποιος είναι όμως ο κατάλληλος ιατρός για μια αθλητική κάκωση; Ο αθλητής είναι μια διαφορετική κατηγορία ασθενή με ειδικές απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται πολύπλευρη γνώση και προσέγγιση του ασθενή αθλητή και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ολιστική και όχι ως ένας μεμονωμένος του τραυματισμός. Ειδικός Ιατρός για αυτό είναι ο Αθλητίατρος που δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα ως ξεχωριστή ειδικότητα.

Οι αρμοδιότητες του Αθλητίατρου είναι:

  • Η Διάγνωση και Αντιμετώπιση των Αθλητικών Κακώσεων και Παθήσεων
  • Ο σχεδιασμός θεραπείας και του προγράμματος Αποκατάστασης
  • Συμβουλευτική στον αθλητή και τακτική παρακολούθηση σε όλη τη πορεία της Αποκατάστασης
  • Κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή
  • Παραπομπή σε άλλες ειδικότητες ανάλογα με την πάθηση

Ο Αθλητίατρος (Sports Medicine Doctor) πρέπει να εκπαιδευτεί σωστά στο εξωτερικό δεδομένου ότι απαιτούνται γνώσεις που άπτονται πολλών ειδικοτήτων και όχι απλά Ορθοπαιδικής. Στην Ελλάδα ρόλο Αθλητιάτρου έχει συνήθως κάποιος Ορθοπαιδικός αλλά συναντάμε και Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που έχουν κάνει κάποια σχετικά Σεμινάρια.

Ο Αθλητίατρος ΔΕΝ είναι χειρουργική ειδικότητα. Ο τίτλος όμως προσφέρει δημοτικότητα που εκμεταλλεύονται οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί. Ο Αθλητίατρος θα κάνει την αρχική εκτίμηση και διάγνωση και θα παραπέμψει στον κατάλληλο Ορθοπαιδικό Χειρουργό τον Αθλητή ανάλογα με την πάθησή του. Ένας αθλητής με κάταγμα, για παράδειγμα, θα απευθυνθεί σε διαφορετικό Ορθοπαιδικό Χειρουργό από ένα αθλητή με ρήξη Χιαστού αν επιθυμεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Ο Αθλητίατρος θα συντονίσει τις όποιες παρεμβάσεις και θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλητή.

Οι τραυματισμοί των αθλητών απασχολούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προσφέρουν δημοτικότητα. Ο όρος Αθλητίατρος συχνά είναι παραπλανητικός δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο επίσημο πλαίσιο στη Χώρα μας.