Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πάθηση που οφείλεται στη πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Κύρια συμπτώματα είναι τα μουδιάσματα και ο πόνος στη περιοχή. Το Μέσο νεύρο είναι το σημαντικότερο νεύρο του χεριού και στον καρπό περνά μέσα από ένα τούνελ, τον καρπιαίο σωλήνα. Στην αρχή τα συμπτώματα είναι ήπια και εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και για το λόγο αυτό δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τους ασθενείς.

Τι είναι ο καρπιαίος σωλήνας

Πρόκειται για ένα τούνελ που σχηματίζεται στο καρπό από τα οστά του καρπού και από ένα παχύ σύνδεσμο, τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Βρίσκεται στην πλευρά της παλάμης και δεν έχει ελαστικότητα. Μέσα από αυτό το τούνελ περνά το μέσο νεύρο του χεριού μαζί με 9 καμπτήρες τένοντες των δακτύλων.

Αίτια Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Κάποιοι έχουν από την φυσιολογική τους ανατομία στενό καρπιαίο σωλήνα. Οι ασθενείς αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο. Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που οι γυναίκες παρουσιάζουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα 3 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες.

Οι άνθρωποι που ασκούν κάποιο επάγγελμα με έντονη και συνεχή χρήση του χεριού έχουν 3-7 φορές μεγαλύτερη συχνότητα να προσβληθούν από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Για παράδειγμα οι εργάτες, οι κομμώτριες, οι καθαρίστριες και όσοι δουλεύουν πολλές ώρες στον υπολογιστή, είναι χαρακτηριστικές ομάδες ασθενών που εμφανίζουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τραυματισμοί στην περιοχή του καρπού (π.χ. ένα κάταγμα, μια τενόντια βλάβη) μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Οι ουλές ή ο πώρος ενός κατάγματος μπορεί να προκαλέσουν στένωση στον καρπιαίο σωλήνα που δεν έχει ελαστικότητα.

Η φλεγμονή των τενόντων προκαλεί οίδημα και διόγκωση αυτών και των ελύτρων τους που τους περιβάλλουν. Όταν αυτό συμβεί στους τένοντες του ανελαστικού καρπιαίου σωλήνα περιορίζεται ο χώρος, προκαλέσουν πίεση σε αυτό και μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων και των τενόντων. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν σε μεγάλο ποσοστό (έως 50%) σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Ασθενείς με βαριά νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Έχει παρατηρηθεί ότι το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σχετίζεται με κάποιες παθήσεις. Έτσι ασθενείς με διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, παχυσαρκία και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του Συνδρόμου.