Αρθροπλαστική Ισχίου SuperPATH MIS

Η Αρθροπλαστική Ισχίου με τη τεχνική SuperPATH αποτελεί την πλέον εξελιγμένη τεχνική αρθροπλαστικής που άλλαξε την φιλοσοφία των προηγούμενων τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS – Minimal Invasive Surgery).
Εισήγαγε τον όρο Micro Invasive Surgery διότι πετυχαίνει να μην εξαρθρώνεται ποτέ το ισχίο κατά το χειρουργείο. Έτσι ακόμα πιο μικροί οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν. Οι μυς και τένοντες δεν κόβονται αλλά απλά απωθούνται και μέσα από μια μικρή τομή 5-8 cm επιτυγχάνεται η αντικατάσταση της άρθρωσης με ειδικά υλικά σύγχρονης τεχνολογίας.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό αφού οι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους σε 1 ή 2 ημέρες μετά την επέμβαση ή ακόμα και την ίδια ημέρα! Πόνος δεν υπάρχει ή είναι ελάχιστος, σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος και η αποκατάσταση στην καθημερινότητα είναι τάχιστη.

Τι είναι η μέθοδος SuperPATH;

Είναι η πιο σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική τεχνική αρθροπλαστικής του ισχίου. Εφευρέθηκε το 2008 στις Η.Π.Α. από τον Dr Jimmy Chow και τους συνεργάτες του. Γίνεται με χρήση ειδικών εργαλείων και απαιτείται ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Θεωρείται η πλέον εξελιγμένη τεχνική MIS στο ισχίο και είναι γνωστή διεθνώς ως Μίκρο – Επεμβατική Χειρουργική (Micro Invasive Surgery).

Η τεχνική SuperPATH διατηρεί άθικτα τα μαλακά μόρια που περιβάλλουν το ισχίο χωρίς να το εξαρθρώνει εξασφαλίζοντας πολλά πλεονεκτήματα:

Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά την επέμβαση:

 • Το χειρουργικό τραύμα είναι ελάχιστο. Οι τένοντες, μυς και οι συνδεσμοι της άρθρωσης δεν τραυματίζονται και έτσι οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να κινητοποιηθούν ανώδυνα άμεσα.
 • Μικρή παραμονή στο νοσοκομείο: Οι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους σε 1 ή 2 ημέρες μετά την επέμβαση ή ακόμα και την ίδια ημέρα.
 • Τάχιστη αποκατάσταση: Η μειωμένη επεμβατικότητα της τεχνικής SuperPATH επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μετά την επέμβαση έναντι των πολύμηνων αποκαταστάσεων των παλαιότερων τεχνικών.
 • Ο κίνδυνος εξαρθρήματος της άρθρωσης είναι ελάχιστος: Εισάγοντας μια νέα φιλοσοφία, στη τεχνική SuperPATH δεν εξαρθρώνεται η κεφαλή του μηριαίου κατά την διάρκεια της επέμβασης όπως σε όλες τις υπόλοιπες τεχνικές. Αυτό δίνει στην άρθρωση μια σταθερότητα που επιτρέπει να μην υπάρχουν μετεγχειρητικοί περιορισμοί και προφυλάξεις στις κινήσεις (ανυψωτικό λεκάνης, μαξιλάρι απαγωγής). Επίσης την καθιστά ιδανική για ασθενείς με ελαστικές αρθρώσεις, νευρολογικά πάσχοντες και υπέρβαρους.
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου: Λόγω της έλλειψης τραυματισμών κατά την επέμβαση οι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα από την πάθησή τους και δεν βιώνουν πόνους μετά από αυτή.
 • Δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος: Η τεχνική SuperPATH θεωρείται “αναίμακτη” δεδομένου ότι δεν τραυματίζονται μύες και τένοντες πέριξ του ισχίου, και η τομή έχει μήκος 5-8 εκ. συνεπώς σπάνια χρειάζεται μετάγγιση.

Το βασικό πλεονέκτημά της SuperPATH έναντι των υπολοίπων σύγχρονων τεχνικών είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης του χειρουργείου χωρίς να απαιτείται η εξάρθρωση του ισχίου.

Με το να μην εξαρθρώνεται ποτέ το ισχίο στο χειρουργείο, είναι πολύ λίγοι οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν. Με αυτήν την χειρουργική τεχνική, η πρόθεση τοποθετείται μέσα στο σώμα χωρίς το ισχίο να στρέφεται σε μη φυσικές θέσεις όπως συμβαίνει με τις άλλες τεχνικές.

Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα, μικρότερο τραύμα και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εξαρθρήματος. Επίσης είναι εφικτή η μετατροπή της σε πιο επεκτάσιμες τεχνικές παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την επέμβαση.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας δε σημαίνει μόνο μικρή τομή αλλά και διατήρηση και προστασία των σημαντικών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο.

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις σημαντικότερες αρθρώσεις μας, γιατί ενώνει το κορμό με τα κάτω άκρα. Η καλή λειτουργία της είναι βασική για τη κίνησή μας.

Αποτελείται από το ανώτερο μέρος του μηριαίου οστού, την κεφαλή, η οποία ενώνεται (αρθρώνεται) σε μια κοιλότητα της λεκάνης ,την κοτύλη. Όπως σε όλες τις αρθρώσεις, οι επιφάνειες που εφάπτονται, καλύπτονται από το χόνδρο, ένα σχετικά μαλακό ιστό, που τους επιτρέπει να γλιστρούν μεταξύ τους εύκολα και ανώδυνα. Επίσης περιέχει μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού που λιπαίνει την άρθρωση όταν κινούμαστε.

Γύρω από την άρθρωση βρίσκονται ο θύλακος (που τη περιβάλει σαν σάκος), ισχυροί σύνδεσμοι και αρκετοί μύες και τένοντες, που σταθεροποιούν και κινούν την άρθρωση. Η καλή λειτουργικότητα του ισχίου βασίζεται στη τέλεια συνεργασία όλων των παραπάνω δομών.

Η αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα) του Ισχίου είναι η φθορά της άρθρωσης. Στη πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη διαδικασία που οδηγεί στη σταδιακή απορρύθμιση και καταστροφή της άρθρωσης

Η Αρθρίτιδα του Ισχίου ταλαιπωρεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, επηρεάζοντας ουσιαστικά την καθημερινότητά και την ποιότητα της ζωής τους. Σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί έντονο πόνο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι ασθενείς δυσκολεύονται στο περπάτημα και σε πολλές περιπτώσεις περιορίζουν τις μετακινήσεις τους προκειμένου να μειώσουν την ένταση του πόνου.

Η οριστική αντιμετώπιση της πάθησης όταν τα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν είναι η αρθροπλαστική του ισχίου. Με την επέμβαση αυτή αντικαθίστανται τα μέρη του ισχίου που έχουν φθαρεί. Αν και αποτελεσματικές, οι κλασικές τεχνικές αποκατάστασης είναι αποτρεπτικές για τους ασθενείς επειδή έχουν μεγάλο χρόνο νοσηλείας και αργή, επίπονη αποκατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές χειρουργικής Ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τεχνική SuperPATH είναι η πιο σύγχρονη τεχνική η οποία αλλάζει τα δεδομένα και τη φιλοσοφία της αρθροπλαστικής και παρέχει στους ασθενής άμεση αποκατάσταση και κινητοποίηση, αναίμακτα και με τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Όταν ο χόνδρος του ισχίου καταστραφεί ή φθαρεί τα οστά τρίβονται μεταξύ τους. Η καταστροφή του χόνδρου συνήθως συμβαίνει στην αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα, τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας που οδηγεί τελικά σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι από τις πιο πετυχημένες επεμβάσεις στην Ιατρική. Αποτελεί την οριστική λύση της καταστροφής της άρθρωσης του Ισχίου.

Πρόκειται για την αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών (κοτύλη και μηριαία κεφαλή) με αντίστοιχα ειδικά εμφυτεύματα (προθέσεις),   που προσομοιάζουν στην ανατομία και στη λειτουργία της άρθρωσης.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει ειδικά σχεδιαστεί για να θεραπεύσει μόνιμα τον πόνο από τη καταστροφή του ισχίου και να βελτιώσει την κινητικότητά και λειτουργικότητα του.

Τα συχνότερα αίτια αρθροπλαστικής του Ισχίου είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
 • Άσηπτη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα
 • Οι δυσπλασίες του ισχίου
 • Κάταγμα του αυχένα του μηριαίου οστού

Δεν είναι πάντα αναγκαία η χειρουργική λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο θεράπων ιατρός θα σας πάρει ένα πολύ προσεκτικό και λεπτομερές ιστορικό και θα συστήσει κάποιες εξετάσεις. Μετά από αξιολόγηση θα σας εξηγήσει

Δεν πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση ο ασθενής που έχει:

 • φλεγμονή ή λοίμωξη στο σώμα ή το αίμα
 • τα οστά του δεν έχουν φτάσει σε σκελετική ωρίμανση (παιδιά, έφηβοι),
 • ο ασθενής έχει σημαντικές νευρομυϊκές παθήσεις που δεν θα επιτρέψουν στην ολική αρθροπλαστική να παραμείνει σταθερή
 • ο ασθενής δεν μπορεί να συνεργασθεί στο μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης
 • Υπάρχει ανοσοκατεσταλμένο ανοσολογικό σύστημα
 • Ο πόνος στο ισχίο είναι αντανακλαστικός από παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης

Ο θεράπων Ορθοπαιδικός Χειρουργός είναι αυτός που θα σας κατευθύνει ουσιαστικά στην ένδειξη ή αντένδειξη μιας τέτοιας επέμβασης μετά από προσεκτική συνεκτίμηση τόσο της βαρύτητας της Αρθρίτιδας αλλά και πολλών άλλων παραγόντων όπως οι συνοδές παθήσεις, οι ανάγκες και η προσωπικότητα του ασθενή.

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές.

Κάποιες από τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχει οποιαδήποτε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι οι εξής: πόνος, κάταγμα οστού ή συνδέσμου, βλάβες στα αγγεία ή στα νεύρα, παροδική ή μόνιμη βλάβη του νεύρου, ανισοσκελία, εξάρθρημα της πρόθεσης, θρομβώσεις που μπορούν να μεταναστεύσουν στην καρδιά ή στους πνεύμονες, καθυστέρηση στην επούλωση της χειρουργικής τομής, εν τω βάθει λοίμωξη, επιφανειακή φλεγμονή ή λοίμωξη, πρώιμη φθορά της πρόθεσης η οποία μπορεί να χρειάζεται νέα χειρουργική επέμβαση.

Για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους αυτούς παίρνουμε διάφορα προληπτικά μέτρα (Αντιθρομβωτική αγωγή, Αντιβιοτική κάλυψη, Άμεση κινητοποίηση) και είναι σημαντικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό την άμεση μετεγχειρητική περίοδο.

Πολλές από αυτές τις επιπλοκές είναι σημαντικά σπανιότερες με την τεχνική SuperPATH.

Στόχος της αρθροπλαστικής είναι να προσφέρει στο ισχίο τη χαμένη του λειτουργικότητα. Η κοτύλη και η μηριαία κεφαλή αντικαθίστανται από μια κοίλη και από μια σφαιρική αντίστοιχα πρόθεση. Η κοίλη κοτυλιαία πρόθεση φέρει στο εσωτερικό της ένα κοίλο ένθετο (πολυαιθυλένιο ή κεραμικό), το οποίο επιτρέπει τη μείωση της τριβής κατά τις κινήσεις της νέας άρθρωσης. Η σφαιρική μηριαία πρόθεση συνδέεται με ένα στυλεό, ο οποίος εισάγεται εντός του αυλού του μηριαίου και εξασφαλίζει τη σταθερή συγκράτηση του μηριαίου εμφυτεύματος εντός του μηριαίου οστού. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ελεύθερη κινητικότητα και η σταθερότητα της αρθροπλαστικής και το ισχίο επανακτά την αρχική φυσιολογική του λειτουργία (κινητικότητα, μυϊκή ισχύς, σταθερότητα).

Με την ολική αρθροπλαστική ισχίου, ο ασθενής απαλλάσσεται από τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες που του προκαλούσαν έντονο πόνο και δυσκολία στη βάδιση και κερδίζει μια νέα ανώδυνη άρθρωση, με μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Η ανάκτηση της φυσιολογικής λειτουργικότητας του ισχίου, προσφέρει στους ασθενείς αυτονομία, ψυχική ευεξία, δυνατότητα για συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και βελτιωμένη ποιότητα ζωής τόσο σε αυτούς, όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Μετεγχειρητικά, ο/η ασθενής ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο αποθεραπείας. Από την πρώτη μέρα κινητοποιείται και βαδίζει με μερική φόρτιση του πάσχοντος σκέλους, με τη βοήθεια περιπατητήρα (Π) και υπό την καθοδήγηση του Ιατρού, του προσωπικού και του φυσικοθεραπευτή. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, βαδίζει ελεύθερα, με πλήρη φόρτιση και έχει αποκτήσει τέλεια αυτονομία (βάδισμα, οδήγηση, τουαλέτα κλπ.).

Ποιά είναι τα οφέλη της SuperPATH για τους ασθενείς;

Η τεχνική SuperPATH διατηρεί άθικτα τα μαλακά μόρια που περιβάλλουν το ισχίο χωρίς να το εξαρθρώνει εξασφαλίζοντας πολλά πλεονεκτήματα:

Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά την επέμβαση:
• Το χειρουργικό τραύμα είναι ελάχιστο. Οι τένοντες, μυς και οι σύνδεσμοι της άρθρωσης δεν τραυματίζονται και έτσι οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να κινητοποιηθούν ανώδυνα άμεσα.
• Μικρή παραμονή στο νοσοκομείο: Οι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους σε 1 ή 2 ημέρες μετά την επέμβαση ή ακόμα και την ίδια ημέρα.
• Τάχιστη αποκατάσταση: Η μειωμένη επεμβατικότητα της τεχνικής SuperPATH

επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μετά την επέμβαση έναντι των πολύμηνων αποκαταστάσεων των παλαιότερων τεχνικών.
• Ο κίνδυνος εξαρθρήματος της άρθρωσης είναι ελάχιστος: Εισάγοντας μια νέα φιλοσοφία, στη τεχνική SuperPATH δεν εξαρθρώνεται η κεφαλή του μηριαίου κατά την διάρκεια της επέμβασης όπως σε όλες τις υπόλοιπες τεχνικές. Αυτό δίνει στην άρθρωση μια σταθερότητα που επιτρέπει να μην υπάρχουν μετεγχειρητικοί περιορισμοί και προφυλάξεις στις κινήσεις (ανυψωτικό λεκάνης, μαξιλάρι απαγωγής).

Επίσης την καθιστά ιδανική για ασθενείς με ελαστικές αρθρώσεις, νευρολογικά πάσχοντες και υπέρβαρους.
• Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου: Λόγω της έλλειψης τραυματισμών κατά την επέμβαση οι ασθενείς ανακουφίζονται άμεσα από την πάθησή τους και δεν βιώνουν πόνους μετά από αυτή.
• Δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος: Η τεχνική SuperPATH θεωρείται “αναίμακτη” δεδομένου ότι δεν τραυματίζονται μύες και τένοντες πέριξ του ισχίου, και η τομή έχει μήκος 5-8 εκ. συνεπώς σπάνια χρειάζεται μετάγγιση.