Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου
Το γόνατό μας αποτελείται από δύο χιαστούς συνδέσμους, τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, ο οποίος περιορίζει την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο, ο οποίος περιορίζει την οπίσθια κίνηση της κνήμης. Βρίσκονται στο κέντρο και διασταυρώνονται μεταξύ τους εντός της άρθρωσης του γόνατος.
Οι χιαστοί σύνδεσμοι παίζουν καθοριστικό ρόλο και είναι υπεύθυνοι για την κάμψη του γόνατος.
Μαζί με τους πλάγιους συνδέσμους, τον έσω και τον έξω, αποτελούν τους σημαντικότερους σταθεροποιητές για την άρθρωση του γόνατος.
Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι από τους σημαντικότερους σταθεροποιητές της άρθρωσης του γόνατος και η απώλειά του μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αστάθειας
Τι είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς του γόνατος ιδιαίτερα κατά τις αθλητικές δραστηριότητες. Αποτελεί έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη λειτουργία του γόνατος σε βάθος χρόνου πέρα από κάθε άλλη κάκωση.
Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας απότομης στροφικής κίνησης του γόνατος ή μιας ανώμαλης προσγείωσης. Επίσης μπορεί να συμβεί μετά από ένα άλμα ή κάποιας σύγκρουσης.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει μαζί με άλλες κακώσεις του γόνατος όπως των μηνίσκων ή των συνδέσμων.
Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού αναφέρουν πως άκουσαν ένα ΄΄κρακ΄΄ και νιώθουν σαν ένα σκίσιμο της άρθρωσης του γόνατος.
Ειδικότερα η ρήξη χιαστού συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:
- Οξύς πόνος
- Αστάθεια
- Οίδημα (πρήξιμο)
- Δυσκολία στο περπάτημα
- Ευαισθησία στη ψηλάφηση
Ο ορθοπεδικός ιατρός με την κλινική εξέταση και τη λήψη ενός ιατρικού ιστορικού θα οδηγηθεί στην διάγνωση της ρήξης. Επιπλέον εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσουν την διάγνωση της κάκωσης και θα δείξουν το μέγεθος της βλάβης που έχει υποστεί το γόνατο και πιθανόν άλλες κακώσεις των δομών του γόνατος.
Η θεραπεία για τη ρήξη του χιαστού συνδέσμου μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική ανάλογα με το είδος και το βαθμό της βλάβης που έχει υποστεί το γόνατο.
Οι ασθενείς που έχουν υποστεί ρήξη πρώτου ή δευτέρου βαθμού είναι δυνατόν να αναρρώσουν με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:
- Παγοθεραπεία
- Ανύψωση του σκέλους
- Περίδεση του γόνατος
- Ανάπαυση
- Βάδιση με τη χρήση βακτηριών ,με μερική φόρτιση
- Φυσικοθεραπείες
Όταν έχουμε υποστεί ολική ρήξη χιαστού συνδέσμου ή στην περίπτωση συνδυασμένης βλάβης τότε το χειρουργείο είναι μονόδρομος. Επίσης στους νέους ασθενείς με έντονες δραστηριότητες και με αυξημένο το αίσθημα της αστάθειας πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά.
Η χειρουργική αποκατάσταση του πρόσθιου χιαστού γίνεται αρθροσκοπικά με πλαστική του συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική) από δυο μικρές οπές μερικών χιλιοστών στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο.
Η συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού γίνεται με τη χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή, το οποίο τοποθετείται στην ανατομική θέση που έχει υποστεί τη ρήξη με μεγάλη ακρίβεια και λεπτούς χειρισμούς από έμπειρους ορθοπεδικούς χειρουργούς.
Για την αποκατάσταση του τμήματος του χιαστού που έχει υποστεί τη ρήξη χρησιμοποιείται μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή. Οι περιοχές που επιλέγονται είναι:
- Τμήμα του επιγονατιδικού τένοντα
- Τμήμα του τένοντα του τετρακεφάλου
- Τένοντες των οπίσθιων μηριαίων
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για την συνδεσμοπλαστική αρθροσκόπηση;
Με την αρθροσκόπηση ο ασθενής θα έχει πολύ καλά λειτουργικά αποτελέσματα και αρκετά πλεονεκτήματα , όπως:
- Είναι λιγότερο επεμβατική
- Έχει λιγότερο πόνο
- Λιγότερη παραμονή στην κλινική
- Δεν χρειάζεται νοσηλεία
- Γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα
- Γρηγορότερη αποκατάσταση
Ποιά είναι η αποκατάσταση μετά τη χειρουργική επέμβαση;
Μετά από την αρθροσκόπηση ο ασθενής θα επιστρέψει την ίδια ή την επόμενη μέρα στο σπίτι του. Μπορεί να περπατήσει αμέσως με τη βοήθεια βακτηριών με μερική φόρτιση στο πόδι που έχει υποστεί το χειρουργείο.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις για την ενδυνάμωση του γόνατος, καθώς και φυσικοθεραπείες.
Ο ασθενής θα μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες σε διάστημα 6 με 9 μηνών, διότι αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.