Ρήξη Μηνίσκου

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι (έσω και έξω), οι οποίοι έχουν πεταλοειδές σχήμα και παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και του μηριαίου. Η βασική τους λειτουργία είναι να απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση και να μοιράζουν τα φορτία του σώματος σε ολόκληρη την επιφάνεια του γόνατος.

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

 

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις του γόνατος. Μπορεί να προκληθεί από βίαιη στροφική κίνηση ή να δημιουργηθεί σταδιακά από επανειλημμένες μικροκακώσεις.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (αντίστοιχα με το μηνίσκο που έχει τραυματιστεί)
  • Αίσθημα αστάθειας
  • Διόγκωση του γόνατος
  • Οίδημα της άρθρωσης
  • Δυσκαμψία
  • Αδυναμία κάμψης και έκτασης του γόνατος

Ο ορθοπαιδικός θα πάρει αναλυτικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει λεπτομερή κλινική εξέταση του γόνατός σας. Επίσης είναι δυνατόν να ζητήσει μαγνητική τομογραφία, διότι θα προσφέρει καλύτερη επισκόπηση των μηνίσκων και εκτίμηση της έκτασης της βλάβης.

Η θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου εξαρτάται από το τύπο και το μέγεθος της ρήξης. Μικρές, χρόνιες ρήξεις με ελαφρά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά όπως με εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης, με ανάπαυση, με επίδεση με ελαστικό επίδεσμο, με παυσίπονα.

Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχουν σαφή έντονα ενοχλήματα και σαφή διάγνωση και σε όλες τις ρήξεις, τις οποίες αποτυγχάνει η συντηρητική αγωγή επιβάλλεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Οι ρήξεις μηνίσκων συνήθως αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση, όπου είτε αφαιρείται τμήμα του μηνίσκου είτε γίνεται συρραφή της ρήξης αυτού.

Μετά από αρθροσκοπική αντιμετώπιση ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προκειμένου να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του. Η αποκατάσταση θα εξαρτηθεί από το είδος της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Όταν γίνεται μερική μηνισκεκτομή ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες και στις αθλητικές του δραστηριότητες σε διάστημα 10-20 ημερών. Σε περιπτώσεις που επιλέγεται αρθροσκοπική συρραφή αρχικά χρειάζεται αποφόρτιση του σκέλους με χρήση βακτηριών για περίπου ένα μήνα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις αθλητικές του δραστηριότητες σε διάστημα 3-4 μηνών.

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

 

Η αρθροσκόπηση έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ορθοπαιδικής αποκατάστασης στις βλάβες του γόνατος. Στην αρθροσκόπηση γόνατος μια μικρή κάμερα εισάγεται στην άρθρωση και επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να δει στο εσωτερικό της χωρίς να κάνει χειρουργική τομή. Υπάρχουν δύο επιλογές: η συρραφή του μηνίσκου ή η αφαίρεση του ασταθούς τμήματος (μερική μηνισκεκτομή). Η επιλογή εξαρτάται από το είδος της ρήξης, την ηλικία του ασθενή και την ποιότητα των ιστών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής δύναται να εξέλθει την ίδια μέρα ή την επόμενη από το νοσοκομείο.