Λεξικό Ορθοπαιδικής & Παθήσεων

There are currently 3 names in this directory beginning with the letter Η.
Ηλεκτροθεραπεία  
Ηλεκτροθεραπεία είναι οι θεραπευτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού στη Φυσικοθεραπεία. Χωρίζονται σε γαλβανικά και φοραδικά ρεύματα, ενώ πολύ δημοφιλή στους αθλητές είναι επίσης και τα ρεύματα ενδυνάμωσης.

Ηλεκτρομυογράφημα  
Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι εργαστηριακή εξέταση η οποία διενεργείται από νευρολόγο (σπανιότερα και από φυσίατρους) και αξιολογεί τη νευρική τροφοδοσία των μυών. Γίνεται συνήθως μαζί με το νευρογράφημα (βλ. λέξη). Η νευρική τροφοδοσία ενός μυός επηρεάζεται σε περίπτωση βλάβης ενός νεύρου. Η βλάβη μπορεί να οφείλεται σε πίεση (όπως στο καρπιαίο σύνδρομο) αλλά και άλλες βλάβες και εντοπίζονται είτε κεντρικά στην σπονδυλική στήλη είτε περιφερικά. Τα ευρήματα στο ηλεκτρομυογράφημα είναι ανάλογα και με το χρονικό διάστημα για το οποίο ο μυς έχει μείνει απονευρωμένος.

Ήλος  
Ήλος ("καρφί" στα αρχαία ελληνικά) είναι υλικό που χρησιμοποιούμε συχνά στην ορθοπαιδική, συνήθως μέσα στα οστά (ενδομυελικά) για τη σταθεροποίηση των καταγμάτων. Υπάρχουν πολλοί τύποι ήλων. Συχνότερα χρησιμοποιούνται για οστεοσύνθεση καταγμάτων του μηρού και της κνήμης. Οι ήλοι μπορούν να τοποθετηθούν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και προσφέρουν πλεονεκτήματα γρηγορότερης αποκατάστασης σε σχέση με τις πλάκες-βίδες.