Λεξικό Ορθοπαιδικής & Παθήσεων

There are currently 4 names in this directory beginning with the letter Α.
Αγκύλωση
Αγκύλωση είναι η απώλεια κίνησης σε μια άρθρωση. Η απώλεια κίνησης μπορεί να είναι πλήρης ή να έχουμε σημαντική μείωση του εύρους κίνησης (υποκινητικότητα). Η αντιμετώπιση γίνεται με ασκήσεις διατάσεων, ειδικά μηχανήματα παθητικής κινητοποίησης και δυναμικούς νάρθηκες. Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις κάνουμε χειρουργική επέμβαση (αρθρόλυση).

Αερόβια άσκηση  
Αερόβια άσκηση είναι το είδος της άσκησης που αποσκοπεί κυρίως σε τόνωση της κυκλοφορίας και καύση του λίπους. Με την αερόβια άσκηση ανεβαίνουν οι καρδιακοί παλμοί, χωρίς όμως ποτέ να φτάνουν σε υπερβολικά επίπεδα. Ονομάζεται έτσι γιατί με το τρόπο αυτό επαρκεί ακόμα η αερόβια γλυκόλυση για τις καύσεις του οργανισμού για την ενέργεια που χρειάζεται.

ΑΜΣΣ
ΑΜΣΣ είναι τα αρχικά για την Θωρακική Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης. Η ΑΜΣΣ αποτελείται από 7 σπονδύλους (Α1-Α7).

Αυτοάνοσα νοσήματα  
Τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα που ο οργανισμός μας στρέφεται ενάντια σε κύτταρα του ίδιου του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι σχεδιασμένο ώστε να επιτίθεται σε οτιδήποτε ξένο (αντιγόνο) εισβάλει στο σώμα. Στα αυτοάνοσα μπερδεύει τα κύτταρα του και τους επιτίθεται. Συνήθως η επίθεση αυτή εντοπίζεται στον αρθρικό υμένα των αρθρώσεων. Η αιτιολογία είναι άγνωστη, φαίνεται όμως ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και εξωτερικών παραγόντων. Με τα αυτοάνοσα νοσήματα ασχολείται η ειδικότητα της Ρευματολογίας. Οι ορθοπαιδικοί επεμβαίνουν στο τελικό στάδιο όταν πια έχει επέλθει η καταστροφή των αρθρώσεων και υπάρχει ένδειξη για χειρουργείο.